Kategorie
Pro-Biotyk (em15) do zakiszania - 10L
136,00 zł
ProBiotyk (em15) do zakiszania to Mieszanka Paszowa Uzupełniająca powstaje w złożonym procesie technologicznym fermentacji melasy z trzciny cukrowej: z wykorzystaniem szczepów probiotycznych należących do gatunków (wg EFSA/QPS): Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Bidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus fermentum, Bifidobacterium animalis, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis w celu uzyskania bogatego składu postbiotycznego produktu; oraz przy udziale naturalnie występujących w niej bakterii kwasu mlekowego i drożdży w celu uzyskania naturalnej zdolności konserwującej produktu.
Pro-Biotyk (em15) do zakiszania to preparat mikrobiologiczny do sporządzania kiszonek z traw, lucerny, kukurydzy i wysłodków buraczanych. Poprawia jakość, smak i wartości odżywcze kiszonki, przez co zwiększa wydajność mleczną i mięsną bydła, oraz korzystnie wpływa na dobrostan i zdrowie karmionych zwierząt.
Korzyści ze stosowania:
- szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca dzięki dużej koncentracji bakterii i ich wysokim zdolnościom do multiplikacji;
- ukierunkowanie procesów fermentacji w zakiszanej masie dzięki hamowaniu rozwoju niepożądanych bakterii kwasu masłowego;
- hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w zakiszanym materiale dzięki wytwarzanym bakteriocynom - naturalnym antybiotykom;
- zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki;
- lepsza jakość i wartość odżywcza kiszonki;
- zmniejszenie strat kiszonki przez eliminację stref zagniwania;
- wyjątkowo przyjazny zapach i smak kiszonki.
SKŁAD: rewitalizowana, niechlorowana woda,Materiały paszowe:
- fermentowana melasa z trzciny cukrowej: cukier całkowity < 1,92 g/100 g, Sacharoza < 1,32 g/100 g,
- chlorek sodu: sód < 0,12 g/100 g,
- produkty drożdży,
- bakterie inaktywowane i ich części.
Instrukcja prawidłowego stosowania:
- 0,3-0,5 L/t zielonki kukurydzy,
- 0,5-1 L/t sianokiszonki,
- 1-1,5 L/t lucerny,
- 2 L/t ziaren kukurydzy,
- 1,5 L/t wysłodków buraczanych.